dissabte, 16 de novembre del 2013

Un exemple d'ajustatge.

Tallar les pedres per una insígnia, ja sigui d'una institució o entitat de qualsevol tipus, és una de les feines que podem considerar entren dins de l'ajustatge. 

En les següents imatges es pot veure el procés per tallar un joc en safir i robí per l'escut del FC Barcelona. 

Els clubs esportius tenen tota mena de marxandatge amb els seus colors i no hi pot faltar el seu escut convertit amb joia, fet amb or, pedres precioses i brillants, que en molts casos els mateixos clubs també obsequien als seus visitants més il·lustres i als seus socis de mèrit.

El del Barça és el que més vegades he fet, i és un dels més complicats tant per nombre de pedres com per la dificultat de la mida d'algunes d'elles, especialment en segons quins models. Com a exemple contrari podem nomenar el del Saragossa que amb només una peça de robí tenim fet tot el cos i per la corona s'utilitzen normalment robins rodons de mida estàndard, és un dels més senzills.

Per últim comentar que en aquest tipus de peça s'utilitzen generalment materials sintètics. Amb pedres naturals, encara que siguin de molt bona qualitat,  no s'aconsegueix un color adequat i la seva fragilitat dificulta molt el seu encastat perquè habitualment són barretes molt primes.